header-sveta-petka

 

Преподобна мати Параскева, која је у народу познатија као Света Петка, српског је порекла. Рођена је у Епивату (Пиват на турском Бојадос), између Цариграда и Силинаврије. Живела је у 10. и 11. веку. Родитељи си јој били имућни и побожни хришћшни који су имали и једног сина који се звао Јевтимије. Он се још док су му родипељи били живи замонашио, а доцније је постао и знаменити епископ малитски.

Духовно је почела да узраста и јача као млада девојка у месту рођења. Касније се замонашила и напустила родитељски дом. Након смрти родитеља, девица Петка одлази у Цариград, а потом у Јорданску пустињу, где је, одолевши свим искушењима, живела близу 40 година испосничким животом, који се састојао из поста, молитве и других подвига. У доба позне старости јавио јој се анђео Божји, који јој је рекао: „Остави пустињу и врати се у твоје отечество; потребно је да тамо предаш твоје тело земљи, а душом да се преселиш Господу." После поруке коју је на тајанствен начин примила с неба, вратила се у  родни Епиват, гдје ју је мало ко могао препознати, јер је била већ заборављена. Прислужујући при месном храму, ту је провела две године. У пустињи је стекла велико духовно и морално богатство које је донела и својим мештанима на разне начине делила.

Упокојила се у 11. веку. Пошто су је сматрали странкињом, сахранили су је изван градског гробља. Касније је њен гроб откопан и нађене су њене мошти (цело тело нераспадиуто). Над њеним телом су се догађала брајна чудеса - многи болесници су оздрављали. Мошти њене чудотворне биле су пренесене у Цариград, у Трново, опет у Цариград, па у Београд. Сада се налазе у Румунији, у граду Јаши. Код православних Румуна њен је култ још више увећан и обогаћен.

 sveta-petka  svetapetka  sveta-petka-1


У нашој помесној цркви њен спомен се испољава различито: дан њеног литургијског спомена је заповедни празник у календару; многе породице у нашем народу су је узеле за своју кућну славу, а насеља за своју месну слвау, њеном имену и спомену посвећен је велики број храмова, постоји њена служба и други мали богослужбени чинови: акатисти, молепствија и сл. Култ Свете Петке Параскеве веома је развијен у српском народу. Велики број људи јој се обраћа молитвом за помоћ и спас у болести и у свим неприликама које сналазе човека у животу.


Црква у Уровцима посвећена је Светој мајци Параскеви - Светој Петки, која је њен патрон и заштитник због великог поштовања култа ове светитељке у овом крају. Додатни мотив била је и чињеница да у обреновачкој Посавини није било храма посвећеног овој светитељки.

Распоред богослужења

raspored-bogosluzenja

у храму Свете Петке у Уровцима

Св. Литургија: недељом и празником (црвено слово) 9:00

Божићна литургија:  7:00

Васкршња литургија:  7:00

Вечерње Богослужење: 

  • Бадњи дан: 18:00
  • Велики четвртак: 16:00
  • Велики петак: 17:00

Јелеосвећење уочи славе храма Свете Петке 26.10. - 18:00

 

Опширније

Православље

pravoslavlje

Како до храма?

kako-do-nas-modul

Црква Свете Петке

Мовтица 15

Уровци

Погледајте како до нас...

top