Школа


Основна школа у Кртинској основана је 1938. године. До тада су деца из овог села школу похађала прво у Палежу, а затим у Звечкој и у Уровцима. Школа у Кртинској саграђена је углавном активношћу браће Бугарски. Школа је прво радила у некадашњним просторијама сеоске задруге. Први учитељ био је Радивоје Врељански. Како јс простор у задрузи био скучен, сва деца нису могла похађати школу. Школски одбор јс 1939. године тражио сагласност банске управе за подизање нове школске зграде. Друго одељење при школи отворено је 1941. године, јер се број ученика повећао на 147. Ово друго одељење радило је у кафани Живорада Ђурића.

 

skola-u-krtincima


Нова школска зграда подигнута је 1946. године, а 1952. године основана је обавезна осмогодишња школа за децу оба пола. Први управитељ осмогодишње школе био је Синиша Ћорломановић. Прву наставу веронауке и у овој школи предавао је надлежни парох уровачко-кртиначки прота Петар Параклис.


Кртинска има стари дом културе у коме је смештена и амбуланта. Ово село је највише изложено негативном учинку излучивања пепела и дима из термоелектране.

Распоред богослужења

raspored-bogosluzenja

у храму Свете Петке у Уровцима

Св. Литургија: недељом и празником (црвено слово) 9:00

Божићна литургија:  7:00

Васкршња литургија:  7:00

Вечерње Богослужење: 

  • Бадњи дан: 18:00
  • Велики четвртак: 16:00
  • Велики петак: 17:00

Јелеосвећење уочи славе храма Свете Петке 26.10. - 18:00

 

Опширније

Православље

pravoslavlje

Како до храма?

kako-do-nas-modul

Црква Свете Петке

Мовтица 15

Уровци

Погледајте како до нас...

top